Semak kelayakan pinjaman perumahan

Boleh lepas ke aku nak beli rumah sekarang ni?

 

Boleh kata hampir semua orang mempunyai niat untuk memiliki sekurang-kurangnya sebuah rumah dalam hidupnya. Termasuk Ahmad. Kita tolak tepi dulu sama ada mampu atau tak, tapi masih ramai lagi seperti Ahmad yang nak beli rumah tapi masih berkira-kira untuk membeli, mungkin kerana risau permohonan pinjaman kerumahan akan ditolak.

 

Macam mana nak semak kelayakan pinjaman perumahan?

Ini adalah pengiraan yang sangat umum. Kalau nak tahu yang lebih details, boleh bawa semua dokumen yang sepatutnya dan berjumpa dengan pegawai bank yang menguruskan bahagian pinjaman perumahan.

Iringan Bayu
Iringan Bayu Seremban

Dalam kes ini, Ahmad nak cuba beli rumah berharga RM300,000

  1. Kira Bulanan Komitmen Semasa

Jumlah Bulanan Komitmen Semasa = Kereta RM450 + Pinjaman Peribadi RM150 = RM600

 

  1. Kira anggaran bayaran bulanan pinjaman perumahan.

Harga rumah yang ingin dibeli: RM300,000

Boleh guna apps percuma yang ada untuk mendapatkan anggaran bayaran bulanan.

Dalam kes ini: Lebih kurang RM1,400 sebulan untuk pinjaman 35 tahun

 

Langkap 3: Kira Pendapatan Bersih

Pendapatan Bersih = Gaji Kasar RM3,400 – Potongan EPF/Socso/PCB (yang tertera dalam payslip)

Anggaran Gaji Bersih: RM3,000

 

Langkah 4: Kirakan DSR

DSR = (Komitmen bulanan semasa + installment rumah baru) / pendapatan bersih

= (RM600 + RM1,400) / RM3,400

= 67%

DSR En Ahmad adalah sebanyak 67%. Peratusan ini rendah dari had maksimum bank sebanyak 70%. Kebarangkalian untuk pinjaman diluluskan agak tinggi. Senangkan?

 

Jadi pilih-pilihlah rumah idaman anda yang sesuai dengan kelayakan semasa, sebab masa yang kedua terbaik untuk beli rumah adalah sekarang! (Masa terbaik beli rumah ialah tahun-tahun terdahulu).Boleh juga semak di aemanruslan.com untuk lihat projek-projek perumahan terbaru.

 

Buat masa ni, ada satu projek perumahan baru dekat Seremban. Belum launching lagi, jadi tak boleh share sangat dekat sini. Harga rumah landed setingkat (20×70) bawah RM300,000? Ya betul, bawah RM300K tu! Tak sangka ada lagi rumah baru landed bawah RM300K. Ada pula rebat lagi, dah tak payah risau pasal down payment. Senangkan nak beli rumah. Nak booking, bawa terus cheque atau bank draft RM1000.

 

Tapi! Unit adalah terhad, dan kalau dah launch nanti, memang kena berebut lah. Mana lagi nak cari rumah baru harga macam ni dekat Seremban. Nak info, kita PM dekat whatsapp guna link ni:

www.wasap.my/60182225717

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *