5 Langkah Sebelum Anda Nak Jual Rumah.

Ada rancangan untuk jual rumah anda? Nak jual rumah kena ada perancangan yang betul. Penjualan rumah ni adalah suatu transaksi yang besar dan melibatkan banyak proses. Bukan macam jual barang dekat Lazada yea! Kalau tersilap langkah, proses penjualan rumah akan memeningkan pemilik rumah, malah mungkin merugikan. Buat apa jual kalau rugi, kan? Jadi saya nak share Continue Reading

Kisah Ejen Hartanah dan Broker

Pernah menjual atau membeli hartanah melalui pihak  ejen hartanah? Atau tak pasti sama ada itu ejen atau broker? Dalam proses menjual dan membeli hartanah ini, anda perlu melihat latar belakang pihak yang melakukan rundingan kerana transaksi ini melibatkan sejumlah wang yang sangat besar! Dalam satu artikel yang dikeluarkan yang telah dikeluarkan sekitar Oktober 2018 (rujuk Continue Reading

Bajet 2019: Cukai Keuntungan Harta Tanah (CKHT)

Cukai Keuntungan Harta Tanah (CKHT) atau Real Property Gains Tax (RPGT) ini bukan lah perkara baru. Polisi ini telah diperkenalkan sejak 1975 melalui Akta Cukai Keuntungan Harta Tanah 1976. Dalam bahasa mudah, CKHT ialah: Cukai yang dikenakan ke atas keuntungan modal (atau untung bersih) yang terhasil daripada pelupusan (penjualan) sesuatu hartanah. Dalam pembentangan Bajet 2019 Continue Reading